økonomi

Beskyttelse er usandsynligt at beskytte job overalt

By  | Som amerikanske og europæiske politiske ledere bekymrer sig om fremtiden for kvalitetsjob, ville de gøre det godt at se på de langt større problemer, der står i vejen for at udvikle Asien. I Indien er indkomst pr. Indbygger omtrent en tiendedel De forenede Stater forlader mere end ti millioner mennesker om året landskabet og hælder ud i byområder, og de kan ofte ikke finde arbejde, selv som chaiwalas, langt mindre som computerprogrammerere. Den samme angst, som amerikanere og europæere har om fremtiden for arbejdspladser, er en størrelsesorden højere i Asien. Må India sigte mod at følge den traditionelle fremstillingseksportmodel, som Japan pionerer, og at så mange andre har fulgt? Hvor ville det føre til, at automatisering i løbet af de næste par årtier vil gøre de fleste sådanne arbejdspladser forældede? Der er selvfølgelig servicesektoren, hvor 80 procent af befolkningen i avancerede økonomier arbejder, og hvor Indiens outsourcing sektor stadig er Toppe verden. Desværre er der også stien frem for alt andet end glat. Automatiserede telefonsystemer har allerede erstattet en væsentlig del af den globale telefoncentralvirksomhed, og mange rutinemæssige programmeringsarbejder mister også grunden til computere. Den stigende globale protektionisme har i fremtiden gjort denne vanskelige situation værre, som det fremgår af Foxconns beslutning ( En stor leverandør til Apple) til at investere 10 milliarder dollar i en ny fabrik i Wisconsin. Helt klart er de 13.000 nye job i USA en dråbe i spanden i forhold til de 20 millioner (eller mere), som Indien og Kina skal skabe hvert år, eller endda i forhold til de to millioner, som USA har brug for. På margenen, USA og Europa kan have nogle muligheder for at gøre handel mere retfærdig, som Trump siger, at han vil gøre. Desværre er handelsbeskyttelseismeens lange historie, at den sjældent tager form af en kirurgisk strejke. Langt oftere er de største modtagere de rige og politisk forbundne, mens de tabere er forbrugere, der betaler højere priser. Landområder, der går for langt, når de lukker sig uden for udenrigskonkurrence, mister i sidste ende deres kanten. Et andet problem er, at de fleste vestlige økonomier i lang tid er blevet dybt sammenflettet i globale forsyningskæder. Selv Trump-administrationen måtte genoverveje sin plan om at trække sig ud af den nordamerikanske frihandelsaftale, da den indså, at en stor del af USA's import fra Mexico har et betydeligt amerikansk indhold. Voksenuddannelseskontrakter vil også i stadig større udstrækning gennemsyre servicesektoren. Amazons Mekaniske Turk (opkaldt efter det 18. århundredes skakspilleautomat, der faktisk havde en person, der er klogt skjult indeni), er et eksempel på en ny platform, der gør det muligt for købere at indgå meget små specifikke opgaver (for eksempel programmering eller datatransskription) ved tredje -world lønpriser. Amazons smarte slogan er "kunstig kunstig intelligens". Selv om protektionister kunne lukke outsourcing af opgaver, hvad ville omkostningerne være? At være sikker på, at online-serviceplatforme skal reguleres, som tidligere erfaringer med Uber har vist. Men i betragtning af det massive antal nye job, som Indien og Kina skal oprette hvert år, og med internettet forbliver meget gennemtrængelige, er det dumt at tro, at avancerede økonomier kan klare sig tæt på serviceeksport. Så hvordan skal landene håndtere de ubarmhjertige Fremskridt inden for teknologi og handel? I den overskuelige fremtid kan forbedring af infrastruktur og uddannelse opnå en hel del. I en verden, hvor folk sandsynligvis bliver nødt til at skifte job ofte og undertiden radikalt, er der brug for engrosændringer i voksenuddannelse, der hovedsagelig gennemføres via online-læring. Sidst men ikke mindst, landene har brug for at indføre en stærkere omfordeling gennem skatter og overførsler. Traditionelle populistiske handelspolitikker, som de, som Trump har påtaget sig, har ikke fungeret godt tidligere og vil sandsynligvis udføre endnu værre nu. Kenneth Rogoff, tidligere IMFs øverste økonom, er professor i økonomi og offentlig politik på Harvard University . Ophavsret: Projekt Syndikat, 2017.

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.